"Първото условие за водене на преговори за прекратяване на войната в Украйна е Русия да спре агресията си", заяви вторият заместник на папа Франциск в интервю за вестник Corriere della Sera, предава Reuters.

Украинското външно министерство призова папския нунций в понеделник (11 март), за да изрази "разочарование" от предишни коментари на папа Франциск, че Украйна трябва да "покаже смелостта на бялото знаме" и да започне преговори с Русия за прекратяване на двугодишната война.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заяви на 12 март пред вестник Corriere della Sera, че Ватиканът настоява за прекратяване на огъня и "на първо място трябва да бъдат агресорите, които да спрат да стрелят".

Коментарите на папа Франциск, част от интервю, записано миналия месец, но оповестено едва в събота, предизвикаха твърде различни реакции от страна на НАТО и Москва.

Кремъл заяви, че призивът на папата за прекратяване на войната е "съвсем разбираем", но генералният секретар на западния военен алианс Йенс Столтенберг заяви, че сега не е моментът да се говори за "капитулация".

Опитвайки се да разведри обстановката и да изясни забележките на папата, Паролин заяви, че понтифексът иска "да създаде условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир".

За целта Паролин разясни, че е "очевидно", че и двете страни трябва да седнат на масата за преговори, а първото условие трябва да бъде "прекратяване на агресията".

Давайки ясно да се разбере, че смята Русия за агресор, Паролин заяви, че "войната, разгърната срещу Украйна, не е резултат от природно бедствие", а от човешки избор.

"Същата човешка воля, която предизвика тази трагедия, има и възможността и отговорността да предприеме стъпки, за да я прекрати и да отвори пътя към дипломатическо решение", цитира вестникът думите му.

По-рано папа Франциск заяви в интервю за RSI, че "Украйна трябва да прояви смелостта на бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, която последва пълномащабната инвазия на Москва преди две години и в която загинаха десетки хиляди души.

В изявление говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че папата е доловил термина "бяло знаме", изречен от интервюиращия, и го е използвал, "за да посочи спирането на военните действия (и) примирието, постигнато със смелостта на преговорите".