Папа Франциск е заявил в интервю, че "Украйна трябва да прояви смелостта на бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, която последва пълномащабната инвазия на Москва преди две години и в която загинаха десетки хиляди души, предаде Reuters.

Папа Франциск е направил коментарите си в интервю, записано миналия месец за швейцарската радио- и телевизионна компания RSI, доста преди последното предложение от петък на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

Ердоган направи новото предложение след среща в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски. Зеленски заяви, че макар да иска мир, няма да се откаже от нито една територия.

Собственият мирен план на украинския лидер призовава за изтегляне на руските войски от цяла Украйна и възстановяване на държавните ѝ граници. Кремъл изключва възможността да участва в мирни преговори при условията, определени от Киев, припомня британската медия.

В интервюто за RSI папа Франциск е попитан за позицията му по дебата между тези, които смятат, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е в състояние да отблъсне руските сили, и тези, които смятат, че това би легитимирало действията на най-силната страна. Интервюиращият е използвал термина "бяло знаме" във въпроса.

"Това е една интерпретация, това е вярно", е отговорил папа Франциск според предварителната стенограма на интервюто и частичен видеозапис, предоставени на Reuters. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март като част от нова културна програма.

"Но смятам, че най-силен е този, който гледа на ситуацията, мисли за хората и има смелостта на бялото знаме, и преговаря", е посочил Франциск, като е добавил, че преговорите трябва да се проведат с помощта на международните сили.

"Думата преговарям е смела дума. Когато виждаш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш смелостта да преговаряш", е посочил папа Франциск.

Смята се, че за първи път папата използва термини като "бяло знаме" или "победен" при обсъждането на войната в Украйна, въпреки че и в миналото е говорил за необходимостта от преговори.

В изявление говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че папата е доловил термина "бяло знаме", изречен от интервюиращия, и го е използвал, "за да посочи спирането на военните действия (и) примирието, постигнато със смелостта на преговорите".

Миналата година 87-годишният папа изпрати пратеник по въпросите на мира, италианския кардинал Матео Дзупи, в Киев, Москва и Вашингтон, за да разговаря с лидерите на тези страни.

"Човек може да изпитва срам, е коментирал Франциск преговорите, но с колко мъртви ще завърши тя (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, да намери страна, която може да бъде посредник", е подчертал папа Франциск, споменавайки Турция сред страните, които са предложили.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили", е подчертал папа Франциск, който е отправил стотици призиви за това, което нарича "мъченическа Украйна".

Запитан дали е готов да посредничи, Франциск отговаря: "Аз съм тук".

В друга част на интервюто, говорейки за войната между Израел и ХАМАС, Франциск заявява: "Преговорите никога не са капитулация".

Миналия месец Зеленски заяви, че от руската инвазия през февруари 2022 г. досега са убити 31 000 украински войници, а в окупираните райони на страната са загинали десетки хиляди цивилни.