В рамките на неофициален разговор в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността завеждащият Службата на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай (ЦК) Ван И е попитал Върховния представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел защо Пекин не може да доставя оръжия на Русия, след като Европейският съюз предава такива на Украйна, предава ТАСС. Съответното сподели самият испански дипломат в рамките на пресконференция в Брюксел, уточнява агенцията.

"Трябва да призная, че отдавна сме в добри отношения с държавния съветник Ван И – още когато бях министър на външните работи на Испания, а той оглавяваше външното министерство на Китай. Имахме откровен разговор в Мюнхен. Не мога да повторя думите му много точно, но той ме увери, че Китай не предоставя оръжие на страна, която е във война. Той каза, че Пекин не изпраща оръжия на Русия и няма да го направи. Това ми каза, като подчерта, че това е принципът на външната политика на Китай“, обясни Борел.

Ван И го е попитал защо е загрижен за темата за доставките на оръжия за Русия, ако ЕС изпраща такива на Украйна. "Между другото, той попита: "Защо се притеснявате, че можем да дадем оръжие на Русия, ако вие давате такива на Украйна?“ Трябваше да му обясня голямата разлика, да му кажа каква заплаха представлява войната в Украйна за нас“, добави Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност.