В нощта срещу сряда Въоръжените сили на Украйна нанесоха ракетен удар по кримското летище Джанкой. За удара са използвани около 12 оперативно-тактически ракети ATACMS.

Както пише Telegram каналът "Рибар“ на 17 април, е много вероятно ракетите да са изстреляни от района на Херсон. Акцията е извършена на две вълни.

За атака може да са използвани както MGM-140A с обсег до 165 км, така и MGM-140B с боен радиус 300 км. При изстрелване от покрайнините на Херсон ВСУ може лесно да достигне Джанкой дори с първите версии на ATACMS. 

Първият удар включваше седем ракети, очевидно с касетъчни бойни глави, а вторият използва поне пет. Някои повредиха оборудването на летището, а други повредиха една от сградите.

Изтъква се фактът, че американски дрон RQ-4B свободно е патрулирал въздушното пространство южно от Крим.

Както при предишните удари, той наблюдаваше операцията, но руснаците не са се решили да го свалят, въпреки факта, че това е било доста лесно.

"Но дори и без него украинците получиха необходимата информация благодарение на действията на проукраински жители на града, както и на някои непълнолетни, в интернет има ясни кадри от удари, от които могат да се направят необходимите изводи“, се казва в съобщението.

В доклада се подчертава, че междувременно украинските сили извършват целенасочена подготовка за по-масирани атаки на полуострова. Преди няколко дни имаше опит да се удари пункт за управление в Бердянск, но неуспешно, а сега и летището.

"Задачата по принцип е очевидна. Да лиши руските подразделения от координация чрез удари по командни пунктове, както и нанасяне на максимални щети на силите за противовъздушна отбрана“, отбелязва каналът.

Според авторите именно изпълнението на тези две цели, като се има предвид вече отслабеният флот, е необходимо на украинските въоръжени сили, преди да атакуват Кримския мост.

Все още няма коментари от Министерството на отбраната на Руската федерация.