Украинската армия в момента води боеве на четири направления, а Въоръжените сили на Руската Федерация се опитват да попречат на напредването й, използвайки самолети и минирайки полетата. Това заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от РБК-Украйна.

По думите й продължават боевете в следните райони:

Малая Токмачка, Новоданиловка, близо до Макаровка (Ореховско направление);

Мариинка (Мариинско направление);

Ягодное (Бахмутско направление);

Веселе (Лиманско направление).

Промяна на руската тактика

По думите на Маляр, руснаците правят всичко, за да удържат завладените позиции. Поради това те активно използват щурмова и армейска авиация, водят интензивен артилерийски огън.

"По време на настъплението нашите войски се натъкват на солидни минни полета, които са свързани с противотанкови ровове“, заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна.

Всичко това, както отбеляза Маляр, е съчетано с постоянни контраатаки на руски части на бронирани машини, масово използване на противотанкови оръдия и безпилотни самолети-камикадзе.

Успехите на ВСУ на фронта

Говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрий Ковальов заяви, че украинските военни успешно напредват на направленията Бахмут, Торецк и Бердянск. В частност:

Бахмутско направление (близо до язовир Берховка) с 250 м;

Торецко направление - с 200 м;

Бердянско направление - от 0,5 до 1 км, площта на взетата под контрол територия е до 3 квадратни км.

ВСУ вече са успели да освободят 7 населени места в два района - Лобково, Левадне, Новодаровка (Запорожка област) и Нескучное, Сторожевое, Макаровка, Благодатное (Донецка област).