Руските военни са обстрелвали няколко града и села в Запорожка област, ранявайки цивилни и нанасяйки щети на имущество, според украински служител, ръководещ регионалната военна администрация там. Междувременно руснаците твърдят, че удрят пунктовете за разполагане на украинската армия. Непряк огън в региона се засили преди това, което наблюдатели очакват да бъде украинска контраофанзива, пише CNN в извадката си за най-важното, според медията, от изминалия ден в Украйна.

Ето другите акценти на американския телевизионен канал:

Украйна се "формира“ за битка: Украинските сили са започнали да "оформят“ операции преди дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, заявиха високопоставен американски военен и високопоставен западен служител пред CNN. Оформянето включва поразяване на цели, като оръжейни складове, командни центрове и бронирани и артилерийски системи, за да се подготви бойното поле за настъпващите сили. Това е стандартна тактика преди големи комбинирани операции.

Международна помощ: Обединеното кралство дари крилати ракети Storm Shadow на Украйна, потвърди британското министерство на отбраната в четвъртък. И министърът на финансите на Япония обяви в четвъртък, че Япония ще предостави 1 милиард долара, за да помогне на съседите на Украйна да приемат бежанци от засегнатата от война страна.

Боевете в Бахмут продължават: Украинската армия твърди, че Русия е нанесла близо 50 въздушни удара през последния ден, докато интензивните боеве оказват натиск върху предните руски позиции западно от град Бахмут. Генералният щаб на ВСУ обяви в четвъртък, че Русия също е извършила шест ракетни атаки. В необичайна публикация късно през нощта в своя канал Telegram руското министерство на отбраната отхвърли твърденията, че украинските сили са пробили части от фронтовата линия около източния град.

Гневът на собственика на "Вагнер“: Междувременно ръководителят на частната военна компания Вагнер, Евгений Пригожин, отново се оплака, че районите, превзети от неговите бойци около Бахмут за сметка на тежки жертви, сега се отстъпват на украинците. Тази седмица украинският командир на батальон, участващ в атаката на страната срещу руските позиции близо до Бахмут, заяви пред CNN, че първите руснаци, които са напуснали района, са били бойци на "Вагнер“, което противоречи на твърденията на Пригожин, че редовните руски войски първоначално са избягали от бойното поле в Източна Украйна.

Предполагаем опит за убийство: Назначеният от Русия губернатор на Запорожие заяви, че е извършен опит за убийство на назначен от Русия председател на съда там. Съдията е последната мишена в поредица от опити за убийство в окупирания от Русия Мелитопол през последните няколко седмици.

Американски лов на затворници: Администрацията на президента Джо Байдън обикаля света за предложения, които биха могли да склонят Русия да освободи задържаните американци Евън Гершкович и Пол Уилън, според трима източника, запознати с въпроса. САЩ смятат и двамата за неправомерно задържани. Понастоящем Вашингтон не разполага с високопоставени руски шпиони, казват настоящи и бивши американски служители, което води до необходимостта да се обърне за помощ към съюзници.