Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да свалят свръхзвуковата ракета 3M22 "Циркон“, с която  руските войски атакуваха Киев в понеделник, използвайки американската система за противовъздушна отбрана Patriot, съобщава изданието "Страна.ua“.

Съответното твърдение е на ръководителя на Военноизследователската лаборатория на Киевския научноизследователски институт по криминалистика Андрей Кулчицки. Той направи и оценка на бойните качества на руската ракета от най-ново поколение.

"Тази ракета не изпълнява бойната си мисия. Всичко е заредено, всички характеристики са "супер“, "хипер“ – но това са само думи. Лети на грешното място, не върши работата, за която е предназначена“, цитира изданието думите на Кулчицки.

Експертите вече са анализирали остатъците от ракетата и са заключили, че нейната бойна глава не надвишава 40 килограма експлозив, което е по-малко от тази на руските ракети Х-101 и Х-22.

Междувременно други експерти смятат, че руската ракета 3M22 "Циркон“ се е оказала хиперзвукова и по-добра от "Кинжал“. Крайната скорост на ракетата е два пъти по-висока от тази на съветската Х-22, която Руската федерация използва и за удари по украински градове.