След като през октомври републиканците в Конгреса на САЩ блокираха по-нататъшната помощ за Украйна, украинските сили се сдобиха с малки безпилотни летателни апарати с експлозиви, за да си осигурят огнева мощ, пише Forbes.

"Фокус“ представя превод на материала със съкращения

Днес тези безпилотни летателни апарати - стотици хиляди от тях - са най-важните системи в украинския инвентар. Това означава, че тактическите радиозаглушители, които могат да блокират сигналите, използвани от операторите за управление на техните дронове, са най-важните системи в руския инвентар.

Затова, когато през последните седмици руските танкове започнаха да се придвижват към фронтовата линия с нов гигантски заглушител, всъщност струпвания от множество заглушители, украинските оператори на дронове проявиха интерес. Много заинтересовани.

Ако новите заглушители работеха, украинските оператори трябваше да разработят контрамерки.

Шансът им да разберат това дойде по-рано този месец, когато руски Т-72, обсипан със заглушители, премина през бодлива тел източно от украинските позиции в Терни, в Донецка област в Източна Украйна. Телта попречи на водача на танка да завие достатъчно бързо, за да избегне сблъсък с бойна машина БМП.

Скоро украински безпилотен самолет се приближи и се взриви. Дронът не е повредил сериозно 51-тонния танк, но е изплашил тримата членове на екипажа. Те се спасяват, а след това са убити от още дронове.

Украинските дронове за наблюдение са били над главите им през цялото време. Разглеждайки внимателно снимките, анализаторите стигат до заключението, че леко повреденият Т-72 със заплетените гъсенични вериги и купчината радиозаглушители е идеалната награда.

Разбира се, фактът, че поне един безпилотен самолет е ударил резервоара, е силен намек, че заглушителите не са работили много добре. Все пак украинците искаха да знаят защо.

12-та бригада на "Азов", една от елитните части на украинската армия, се включва доброволно в мисията, която ще бъде изключително опасна. Целта е да се прибере обездвиженият Т-72 от ничията земя край Терни - лента от обстрелван терен, който е сред най-опасните в света.

Бойните инженери тръгват първи, като се промъкват през нощта, за да изследват подхода и да проверят състоянието на танка.

Те се връщат в украинските линии, на километър от тях, с лоши новини. Макар да изглежда, че танкът е работоспособен, неговата кула е фиксирана в предно положение - и 125-милиметровото му основно оръдие блокира люка на водача.

Няма начин украинският шофьор да мине през люка, без да завърти първо кулата - работа за обучен танкист.

През втората нощ танкер придружава нападателите. Докато инженерите внимателно разплитат жицата, блокираща гъсениците на танка - работа, усложнена от наличието на 21-килограмова противотанкова мина, която наднича от почвата непосредствено под танка - танкистът ръчно завърта кулата, за да отблокира люка на водача, и след това включва захранването на танка.

На следващата нощ "нападателите" се завръщат.

Начело са инженерите. Пехотата ги ескортира. Медиците чакат в тила в очакване на жертви. В основната група: Байдар и Иля. Украинците влачат три батерии, всяка от които тежи 150 килограма, плюс сгъстен въздух, инструменти и очила за нощно виждане. Сгъстеният въздух е нужен за стартиране на танка.

Руската артилерия избухва наблизо, докато танкистите работят под прикритието на тъмнината. "Накратко казано, аз вкарах тези батерии", спомня си Иля. "Наистина се надявах, че ще се върне към живот".

Така и става. Танкът е в готовност. Сега предстои трудната част: да го закара на километър обратно до украинските позиции, без да бъде взривен от руския огън. "Събрахме всичките си вещи, метнахме ги отгоре и със скръстени пръсти си помислих: "Е, да тръгваме", разказва Иля. Той управлява танка.

С много препятствия Иля успява да достигне до украинското укрепление.

Това е добра новина за украинската кампания с дронове: добра новина, че нападателна група е работила три нощи, за да премине през мини, снаряден огън и кратери, поглъщащи танкове.