Русия е готова да използва крилати ракети "Калибър" за нов масиран удар по Украйна. Това заяви в ефира на "Апостроф ТВ“ днес, 3 април, говорителят на оперативното командване "Юг“ на въоръжените сили на Украйна Наталия Гуменюк.

"Въпреки факта, че руснаците не могат да действат активно в Черно море, те все още имат ракетоносители, вече заредени с "Калибър“, в своите бази. Опасността остава висока. Заредени са 50 ракети“, заяви представител на южното командване на ВСУ.

Тя посочи общия брой на руските ракетоносители, който в момента "е девет единици, включително надводни и подводни кораби“.

Отбелязва се също, че "през последния месец врагът два пъти е поставил ракетоносители в готовност преди масирани атаки с дронове“ и руските въоръжени сили могат "да ги използват ("Калибър“) по всяко време“.

"Всеки път премахваха подводните ракетоносци, което показва, че се страхуват от атаки на украински военноморски дронове и безпилотни летателни апарати. Очевидно е по-лесно да се защити подводница от този вид заплаха“, отбеляза Гуменюк.

Ден преди това тя посочи повишената активност на руските безпилотни самолети в Черно море, по-специално над района на Одеса.

В ефира на Телемаратона началникът на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов заяви на 31 март, че руската армия вероятно скоро ще използва крилати ракети "Калибър“ с морско базиране, за да удари Украйна, тъй като руските въоръжени сили "натрупват тези ракети от дълго време“ .