Бахмут остава епицентър на боевете повече от осем месеца. През последните дни руските сили настъпват в града, но украинските защитници напредват по фланговете. Повече подробности за ситуацията в града и боевете в Бахмутско направление можете да намерите в материала на РБК-Украйна.

Руските сили обявяват "превземане"

В събота, 20 май, основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговите бойци уж напълно са превзели града. Заслужава да се отбележи, че това не е първото изявление на руснаците за "превземането“ на Бахмут.

Кремъл публикува изявление на руския президент Владимир Путин за Бахмут, в което той благодари на "вагнерианците" и руската армия за така нареченото "освобождение на града", припомня украинската медия.

Изявлението на Володимир Зеленски

На срещата на Г-7 на 21 май президентът на Украйна Володимир Зеленски направи изявление за Бахмут, което първоначално е погрешно изтълкувано от медиите, според изданието. Журналистите попитаха държавния глава дали руснаците са превзели Бахмут, на което Зеленски е отговорил: "Мисля, че не“.

Той е подчертал, че Бахмут е практически разрушен и "ще остане в сърцата ни". Президентът е благодарил на украинските военни за защитата на града.

Въоръжените сили (на Украйна) задържат позициите си

Сергей Череватий, говорител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, отрече изявления за предполагаемото превземане на Бахмут. Той подчерта, че въоръжените сили държат позиции, включително укрепления и няколко сгради в югозападната част на града.

Според Череватий изявленията на руските сили за превземането на града са преждевременни и украинските военни продължават да натискат по фланговете.

"Всъщност те не го превзеха докрай. Градът е разрушен, това не им носи нито военна, нито дори политическа полза. Те не превзеха областния център за 9 месеца", заяви говорителят.

Въоръжените сили (на Украйна) превзеха Бахмут в полуобкръжение

Заместник-министърът на отбраната (на Украйна) Анна Маляр заяви, че руснаците са загубили част от доминиращите височини около града и отбранителните сили са взели Бахмут в полуобкръжение. Според нея това позволява на въоръжените сили да унищожат врага, а руските сили да се отбраняват в превзетата от тях част.

Маляр добави, че украинските защитници контролират промишлени и инфраструктурни съоръжения и частния сектор на Бахмут в квартал "Литак".