Въоръжените сили на Руската федерация са тактически неспособни да завършат операцията по превземането на Бахмут. Те продължават да извършват атаки "по инерция". Това заяви говорителят на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий, цитиран от РБК-Украйна.

Според него днешните действия на руснаците в района на Бахмут трудно могат да се нарекат голяма стратегическа настъпателна операция.

"Сега всъщност те тактически не могат да завършат операцията по превземането на украинския областен център Бахмут. Да, има много активни битки, те все още продължават да извършват няколко десетки атаки по инерция, но търпят огромни загуби“, отбеляза той.

Череватий подчерта, че украинското командване и щаб правилно планират отбраната. Така ВСУ обезкървяват противника, изхабяват бойните му способности и сломяват духа му

Освен това говорителят отбеляза, че изявленията на основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин за липсата на боеприпаси са SOS сигнал към ръководството на Руската федерация. Той смята, че изявленията на Пригожин и Игор Стрелков - Гиркин са най-добрият демотиватор за руските войски.

Освен това Череватий подчерта, че отбраната на Бахмут поставя основата за по-нататъшно контранастъпление на Силите за отбрана.