Руски ракети, летящи от Черно море към Украйна, са пресекли границите на Молдова и Румъния, която е член на НАТО, твърди главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни в коментар за тежката серия ракетни удари по енергийната система на страната в петък сутринта, предава РБК-Украйна.

"Днес, 11 февруари, в 10:18 часа две руски крилати ракети "Калибър" пресякоха държавната граница на Украйна с Република Молдова. Около 10:33 часа тези ракети пресякоха въздушното пространство на Румъния. След това отново навлязоха във въздушното пространство на Украйна в точката на пресичане на границите между трите държави“, каза Залужни.

Той добави, че ракетите са изстреляни от Черно море.

Съгласно изявление на говорителя на ВВС на ВСУ Юрий Игнат, Украйна е могла да свали ракетите над Румъния и Молдова, но не го е направила веднага заради риск от заплаха за населението на тези страни.

Припомняме, че днес руската армия отново нанесе масиран ракетен удар срещу Украйна. Бяха нанесени тежки удари в повечето градове, включително Киев, Лвов и Харков. В някои региони след обстрела вече започна влошаване на проблемите с енергоснабдяването.