Действащият държавен глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган събира 49,35% от гласовете на първия тур на президентските избори в страната. Това става ясно от данните след преброяването на 100% от бюлетините, представени от Висшия избирателен съвет, предават телевизионните канали TV24 и TRT.

На второ място е единственият опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу с 45% от гласовете. На трето място е кандидатът от "Алианс АТА“ Синан Оган с 5,22% от гласовете, четвърти е Мухарем Индже, който оттегли кандидатурата си от изборите, с 0,43%.

На парламентарните избори "Републикански алианс“ на Ердоган води с 49,31% от гласовете, на второ място е опозиционният "Народен алианс“ с 35,18% от гласовете, трети е "Алиансът на труда и свободата“ с 10,52% от гласовете, а четвърти е "Алианс АТА“ с 2.46%. Останалите партии и съюзи получават по-малко от 1% от гласовете.

Вторият тур на президентските избори ще се проведе на 28 май. В него ще участват Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу. За да спечелят на първия тур, кандидатите трябваше да съберат 50%+1 от гласовете.