Украинските военни продължават да защитават град Часов Яр в Донецка област, който е една от целите на руската армия. По един или друг начин битките за него се влияят от географските условия, пише УНИАН.

OSINT анализаторът Tatarigami_UA и неговият екип Frontelligence Insight публикуваха пост в Х, където анализираха факторите, влияещи върху битките за Часов Яр. По-специално се отбелязва, че географията на този град го прави добра отбранителна линия по отношение на блокирането на пътя за руснаците към ключовите градове на Донбас. Анализът показа ключови височини на картата.

Но не само височините са важни. Пътят, който свързва Бахмут и Часов Яр, минава през воден канал с няколко моста през него. Той създава добра естествена бариера в източната част на града, така че с правилното разпределение на ресурсите Часов Яр може да се превърне в значителна пречка за руските войски.

Ако украинските сили бъдат принудени да отстъпят от източната част на Часов Яр, разрушаването на тези мостове може значително да усложни по-нататъшното настъпление на руснаците. В този случай те ще трябва да се откажат от широкомащабното използване на техникаи да разчитат повече на жива сила.

Трябва да се отбележи, че руската армия е разположила части от 98-ма въздушнодесантна дивизия и 11-та въздушнодесантна бригада в Часов Яр. Това показва колко важно е това направление за тях

"Вероятността от по-нататъшно руско настъпление в района на канала остава висока, особено като се има предвид разрушителната мощ на КАБ, които разрушават защити и сгради, както и предимство в артилерията, което затруднява защитата на тази зона“, отбелязват анализаторите.

Има обаче друг проблем. Руснаците редовно привличат на този участък от фронтат щурмови самолети Су-25 за подкрепа от въздуха. Следователно украинските защитници може да имат проблем със системите за противовъздушна отбрана с малък обсег.

Анализаторите отбелязват, че ситуацията в района на Часовй Яр е сложна поради няколко фактора: забавяне на изграждането на укрепления и липса на персонал поради проблеми с мобилизацията. Освен това има недостиг на помощи от Запада. Това важи особено за боеприпасите, артилерията и системите за противовъздушна отбрана.

"Само помощта не е достатъчна, за да спре напредването на руските войски, не може да бъде единственият стълб на отбранителната тактика, така че Украйна се нуждае от цялостен подход към отбраната, който отчита потенциалните слабости и предишни грешки“, заключиха OSINT-анализаторите.