Депутатите от управляващата коалиция в Държавното събрание на Унгария не смятат въпроса за приемането на Финландия и Швеция в НАТО за решен, заяви председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер, цитиран от ТАСС.

Кьовер отбеляза, че на 7 и 8 март парламентарна делегация от Будапеща ще посети Хелзинки и Стокхолм, за да изясни споровете с колегите си от Финландия и Швеция "преди Държавното събрание да гласува влизането им в НАТО". "Такова пътуване е необходимо, защото членовете на проправителствените фракции имат съмнения и не вярват, че този въпрос ще бъде решен автоматично“, подчерта той в интервю за унгарски телевизионен новинарски канал.

Председателят припомни, че депутатите са недоволни от факта, че през последните години политици от Финландия и Швеция атакуваха Унгария от трибуната на ЕС, като неоснователно я обвиняваха в нарушаване на демократичните норми и върховенството на закона. Според него тези хора "се държали с Унгария по начин, който изглежда груб дори за враг", а сега искат нейната подкрепа.

"Те нямат право да се изказват за вътрешната политика на Унгария и да й дават оценка“, подчерта Кьовер, добавяйки, че за да се присъединят двете държави към Северноатлантическия алианс, то те трябва да се ползват с доверие, което са "подкопали старателно" и затова е "необходимо да се изясни въпросът какво ще се случи по-нататък".

Позицията на Фидес

Депутатите от управляващата партия ФИДЕС, която има мнозинството от местата в Държавното събрание, по-рано обявиха, че ще подкрепят влизането на Финландия и Швеция в НАТО, "но това трябва да бъде предшествано от уреждане на спора“ и именно с тази цел парламентарната делегация ще отиде в Хелзинки и Стокхолм. В изявление на партията от 1 март, се казва, че през последните години политици от двете скандинавски страни "безброй пъти са обидили и неразумно обвинявали" Унгария, която "заслужава повече уважение".

По време на дебата по въпроса за влизането на двете държави в НАТО, който започна в унгарския парламент, представители на всички големи опозиционни партии, включително "Демократичната коалиция" и социалистите, също се застъпиха за одобряване на кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО.

Против гласуваха само шестима депутати от партията "Наша родина", но поради малобройността на тази фракция тя няма да може да повлияе на резултата от вота.

Депутати от управляващата коалиция заявиха, че изпращането на делегация в Хелзинки и Стокхолм няма да промени процедурата за разглеждане на молбите на двете северни страни. Дискусиите в унгарския парламент по тази тема започнаха на 1 март, а за гласуване на закона са предвидени четири седмици. Очаква се то да се проведе от 20 март.

Унгарският президент Каталин Новак и правителството, оглавявано от премиера Виктор Орбан, подкрепиха приемането на Финландия и Швеция в НАТО. Законопроектът за ратифициране на протоколите за присъединяването им към Северноатлантическия Алианс бе внесен в парламента от външния министър Петер Сиярто.