Кабинетът на министрите на Украйна забрани на длъжностни лица служителите да пътуват зад граница, докато трае войната, предава РБК-Украйна, позовавайки се на съобщението на премиера на Украйна Денис Шмигал в Telegram.

"В изпълнение на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, правителството прие постановление, с което се забранява на длъжностни лица да пътуват в чужбина по време на войната без основателна причина“, обяви премиерът.

Депутати и всякакви длъжностни лица - представители на местната власт, прокурори, съдии и други служители, ще имат право да преминават държавната граница само на основание командировка.

"Може да се отиде в чужбина за преговори, за лечение, за гледане на малолетни деца. Не може да се ходи за почивка. За съжаление има хора, които дори по време на войната не са разбрали тези основни неща. Затова бе прието решение на Съвета за национална сигурност и отбрана, имаше съответен указ на президента на Украйна и сега има съответното решение на кабинета на министрите“, подчерта Шмигал.

На 23 януари януари президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който се налагат ограничения за пътуването на длъжностни лица в чужбина.

По-рано украинското посолство в Тайланд обяви среща с депутата от Върховната Раса Микола Тишченко в Банкок, насрочена за 27 януари. Твърди се, че в рамките й ще бъдат обсъдени "въпроси за подобряване на взаимодействието с представители на украинската общност в Кралство Тайланд“.

По-късно стана известно, че Тишченко е бил изключен от партията "Слуга на народа", след като е отпътувал Тайланд. Той беше освободен и от поста заместник-председател на фракцията.