В Турция в неделя, 14 май, се провеждат избори за президент и парламент, съобщава "Анадолската агенция“. Избирателните секции бяха отворени в 8 часа и ще затворят в 17 часа.

Общо урните в страната и чужбина са 191 884. След приключване на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете, подадени за кандидатите за президент. Право на глас имат 64 милиона турски граждани.

Мерките за сигурност са значително засилени в най-големите градове на Турция, така че избирателите да могат безопасно да упражнят правото си на глас.

Трима кандидати участват в президентските избори в Турция - действащият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу и кандидатът на Алианса АТА Синан Оган. Основната борба за най-високия държавен пост се очаква да се развие между Ердоган и Кълъчдароглу. За победа са необходими повече от 50% от гласовете, местните политолози не изключват провеждането на президентски избори в Турция в два тура. В този случай вторият тур ще се проведе на 28 май. Кандидатът с обикновено мнозинство от гласовете ще бъде обявен за победител.

Наред с президентските избори има и парламентарни. В тях участват 36 партии, някои от които са сформирали съюзи, за да увеличат шансовете си за повече места в парламента.

Напрежението на изборите е толкова голямо не само защото се води тежка борба между 20-годишното ръководство на Ердоган и опозицията, която усети силата си. На 29 октомври Република Турция ще навърши 100 години. Това е много важна дата за сегашното правителство, което планира много от своите проекти и планове точно за това събитие.

Датата беше изместена с месец от предварително планираната. Гласуването беше насрочено да съвпадне със символичен ден - през май 1950 г. Демократическата партия, водена от Аднан Мендес, спечели изборите, слагайки край на еднопартийното управление на Републиканската народна партия (CHP).

Едно лице може да заема президентския пост не повече от два мандата по 5 години. В същото време сегашният ръководител на републиката Реджеп Тайип Ердоган вече се кандидатира за трети мандат.

За първи път беше избран за президент през 2014 г., а 3 години по-късно в Турция се проведе конституционен референдум, който промени формата на управление. Страната премина от парламентарна към президентска система. Президентският мандат на Ердоган се "занули" и той получи възможност да участва още два пъти в изборите.

Какво се знае за кандидатите за президент

Право да се кандидатират за президент на Турция имат граждани с висше образование над 40 години.

Кандидатите могат да бъдат номинирани от политически партии, получили повече от 5% от гласовете на последните избори. Самономиниралите се кандидати трябва да съберат 100 000 подписа на избирателите.

Настоящият лидер на Турция, 69-годишният Реджеп Тайип Ердоган, е един от фаворитите в президентската надпревара. Той е на власт в Република Турция от 20 години. Той беше министър-председател от 2003 до 2014 г. и стана президент през 2014 г. Ръководител на управляващата ПСР (Партия на справедливостта и развитието). През 1994-1998 г. Ердоган е кмет на Истанбул.

Той подкрепи идеята за конституционна реформа в Турция, която беше подложена на референдум през 2017 г. и одобрена с гласуване. С преминаването към президентска форма на управление той получава правомощията да издава укази, еквивалентни на закони, да разпуска парламента и да назначава мнозинството от членовете на Конституционния съд.

В предизборната си кампания през 2023 г. той се съсредоточи върху борбата с инфлацията, която се повиши до 50% през последната година. Въпреки че населението обвини президента в икономически проблеми поради намесата му в политиката на централната банка на Турция.

Държавният глава беше критикуван и за твърде бавната реакция при скорошното разрушително земетресение в страната. Преди изборите Ердоган обеща да осигури жилища за всички жертви.

Основният опонент на Реджеп Тайип Ердоган е 74-годишният Кемал Кълъчдароглу, депутат в турския парламент от 2002 г. Той оглавява Републиканската народна партия, най-старата в Турция, чийто лидер е основателят на съвременната република Мустафа Кемал Ататюрк.

На президентските избори през 2023 г. Кълъчдароглу стана кандидат на обединената опозиция. Той е номиниран от коалиция от 6 партии – Масата на шестимата.

Като президент Кемал Кълъчдароглу планира да върне парламентарната система на управление и да реформира икономиката. Обещания за борба с корупцията и премахване на държавните монополи. Във външната политика кандидатът възнамерява да промени курса си на Запад и да изглади противоречията с НАТО.

Предизборни рейтинги

За първи път от две десетилетия позицията на Реджеп Тайип Ердоган във властта е разклатена. След уверена победа на изборите през 2018 г. с 52,6% от подкрепата на избирателите, тази година Ердоган може да отстъпи поста на своя опонент Кемал Кълъчдароглу още на първия тур.

Според предизборните рейтинги най-вероятно президентските избори в Турция през 2023 г. ще се проведат в два тура. В някои проучвания действащият президент изостава с повече от 5% от опозиционния кандидат.

Проучване на SERAR показа, че 45,2% от избирателите са готови да гласуват за Ердоган на 14 май, а 52,1% за лидера на опозицията Кълъчдароглу. Третият кандидат Синан Оган спечели 2,7% от гласовете в предизборния рейтинг.

В рейтинга на социологическия център Konda 49,3% от анкетираните искат да видят Кемал Кълъчдароглу като президент, 43,7% са готови да гласуват за Реджеп Тайип Ердоган.

Социологическата компания MAK публикува следните данни: 45,4% от избирателите могат да гласуват за настоящия лидер на страната Ердоган, а 50,9% за Кълъчдароглу. Saros Research публикува предизборния рейтинг на Ердоган от 44,48%, а този на Кълъчдароглу - 49,96%.

Що се отнася до парламентарните избори, социологическите проучвания не предвиждат абсолютно мнозинство от гласовете за никоя от партиите, които могат да преодолеят бариерата за влизане в Народното събрание.

"Народен алианс" (включва управляващата партия ПСР) - 44,0%

"Национален алианс" (като част от опозиционната "Маса на шестимата") - 39,9%

"Алианс на труда и свободата" (включва Демократическата партия на народите, която защитава правата на националното малцинство кюрди и обяви подкрепа за Кълъчдароглу) - 12,3%

Други партии - 3,8%