Стокхолмската полиция отказа да издаде разрешение за провеждане на митинг, в рамките на който да бъде изгорено копие на свещената за мюсюлманите книга – Корана, съобщава шведският телевизионен канал SVT.

"Като цяло, според полицията за сигурност, броят на действията за изгаряне на Корана се е увеличил и в краткосрочен план в бъдеще заплахата от атаки срещу Швеция и шведските интереси може да се увеличи“, се казва в изявление на правоохранителните органи относно акция, която е трябвало да се проведе следващия понеделник.

Миналата седмица стокхолмската полиция също не разреши акция с изгаряне на Корана пред турското посолство. Групата Apallarkerna, която внесе молба за провеждане на демонстрацията, се противопоставя на влизането на Швеция в НАТО и акцията би била начин за саботиране на процеса. По-рано полицията за сигурност регистрира увеличаване на броя на терористичните заплахи срещу кралството след подобни демонстрации.

В края на януари избухна голям скандал между Турция и Швеция заради изгарянето на Корана в близост до турското посолство в Стокхолм. Свещената книга за мюсюлманите бе публично изгорена пред турската дипломатическа мисия на 21 януари от лидера на крайнодясната партия "Твърд курс“ Расмус Палудан. Освен това в средата на януари на митинг, организиран от Кюрдския демократичен обществен център в подкрепа на Кюрдската работническа партия (ПКК), демонстранти близо до кметството на Стокхолм окачиха с главата надолу кукла, изобразяваща турския президент Реджеп Тайип Ердоган. След инцидентите държавният глава на югоизточната ни съседка предупреди, че Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата й за членство в НАТО.