Украйна ще се изправи пред потенциално "катастрофален“ недостиг на боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана до пролетта, според вътрешни оценки на САЩ, съобщава телевизионният канал ABC, позовавайки се на неназовани американски чиновници.

Събеседниците на канала определят "края на март" като особено решаващ момент за украинските войски, ако Конгресът не одобри проект с финансиране за Украйна.

Друг служител казва, че ще бъде трудно да се определи кога ситуацията може да се влоши за украинските войски, но недостигът се очаква да продължи да нараства до пролетта.

"Повратната точка започва сега и постепенно ще се влошава през пролетта и през лятото. Така че този период, в който навлизаме, е критичен“, заяви служител на отбраната на САЩ.

Американски служители също прогнозират недостиг на способности за противовъздушна отбрана.

"Това, което е защитено днес – те няма да могат да защитят всички тези обекти в бъдеще, ако не поддържат доставките на ракети за прехващане“, заяви представител на отбраната.

И ако Русия получи контрол над небето, "това напълно ще промени природата на тази битка", добави той.

Но служители казват, че Украйна спешно се нуждае от малки и големи боеприпаси, включително GPS-насочвани ракети за системи HIMARS.

Друго безпокойство са възможностите за противовъздушна отбрана на Украйна. Длъжностни лица посочват, че Украйна все още се нуждае от пари за изграждане на инфраструктура за поддръжка на прехвърлените изтребители F-16, които е планирано да бъдат разположени по-късно тази година. Говорим за писти и хангари за съхранение на самолети.

Освен това без одобрение на допълнителна помощ САЩ няма да могат да продължат обучението на украински пилоти.