Западните партньори на Украйна трябва да се съсредоточат върху осигуряването на армията й със системи за противовъздушна отбрана, ракети и бронирана техника, а не с изтребители F-16, но в бъдеще Въоръжените сили на страната определено трябва да получат самолети от IV поколение. Това подчерта министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на изслушванията в сенатската комисия по отбрана, съобщава кореспондент на Укринформ.

"Относно F-16: ако се вземе такова решение, ще отнеме около 18 месеца, за да ги прехвърлим. Но това няма да помогне на въоръжените сили в сегашната фаза на военните действия. Могат ли украинците да получат такива способности някога в бъдеще? Всички мислим така“, цитира агенцията думите на Остин.

Министърът отбеляза, че на Киев може да бъдат прехвърлени изтребители F-16 или други самолети от IV поколение.

"Ние ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори, за да сме сигурни, че Украйна има всичко, от което се нуждае“, подчерта Остин.

По думите му Пентагонът комуникира с партньори в Украйна понякога няколко пъти седмично, за да координира стъпките за подкрепа на военните на Киев.

"Това, от което най-много се нуждаят сега, е оборудване за противовъздушна отбрана. Това е критична необходимост на бойното поле. Те също се нуждаят от далекобойна огнева мощ и бронирани машини“, обясни ръководителят на Пентагона.

В този контекст Остин изрази увереност, че доставката на такива способности на Украйна, както и провеждането на учения за въоръжените й сили, може да променят ситуацията на бойното поле в близко бъдеще.

Той също така подчерта, че САЩ не само предоставят на Украйна необходимата подкрепа, но и играят водеща роля в сплотяването на международната общност, така че украинските сили да продължат да получават военна помощ.

Миналата седмица САЩ предоставиха на Украйна нов  пакет от отбранителна помощ  в размер на 350 милиона долара, който включва ракети за системи HIMARS, 155-милиметрови снаряди, минохвъргачки, лодки и други средства.