Александър Сомряков, осъден в Краснодар за разпространение на "невярна информация“ за Въоръжените сили на Руската федерация, е лишен от придобитото си гражданство, предадоха ТАСС и РИА Новости, като се позоваха на източници в правоохранителните органи. Това е първият случай на лишаване от придобито руско гражданство по обвинения по чл. 207.3 от Наказателния кодекс на страната, уточнява вестник "Коммерсант“.

Александър Сомряков бе осъден на шест години колония с общ режим на 20 юли 2023 година заради твърдения, че руски военни са участвали в атаки срещу цивилни в Буча и Мариупол.

В хода на процеса мъжът "частично призна вината си“: той прие недостоверността на публикуваната информация и заяви, че е я публикувал, за да "получи повече абонати, харесвания и коментари“. Магистратите в Краснодар обаче не удовлетвориха жалбата на защитата.

От октомври 2023 година в Русия действа закон за лишаване от придобито гражданство за саботаж, дезертьорство, дискредитиране на Въоръжените сили на Русия, призиви към война и други нарушения, "застрашаващи националната сигурност на страната“. Общо списъкът съдържа 60 наказателни члена. През декември миналата година за първи път в Русия бе отнето гражданство поради неявяване на военен отчет.