Депутатите от Държавната дума на Руската федерация одобриха на трето четене поправки, които предвиждат доживотен затвор за държавна измяна, съобщава вестник "Коммерсант“, като припомня, че досега максималното наказание бе до 20 годишни лишаване от свобода. Депутатите подкрепиха и по-строги наказания за тероризма, допълват от редакцията.

Според приетите от депутатите поправки в Наказателния кодекс, като най-тежко наказание за държавна измяна се предвижда доживотен затвор. За "международен терористичен акт“ може да бъде издадена присъда за лишаване от свобода от 12 години до доживотен затвор. Досега наказанието бе 10 години затвор.

Обвинените по член "Терористичен акт“ са изправени пред присъда от 20 години затвор вместо досегашните 15. Поправките предвиждат и увеличение на минималната отговорност за набиране или извършване на тероризъм от пет на седем години затвор. По член "Организиране на терористично общество и участие в него" обвиняемите може да очакват от 10 до 15 години затвор.

Председателят на Комитета по сигурността на Държавната дума Василий Пискарьов отбеляза, че увеличаването на праговете за наказание предвижда изтърпяването им в институции със специален режим на задържане. Правото на условно освобождаване за осъдените доживот се появява не по-рано от 25 години и при наличие на примерно поведение.

Ден преди това, на 17 април, опозиционният политик Владимир Кара-Мурза бе осъден на 25 години затвор по наказателно дело за държавна измяна, разпространение на невярна информация за руската армия и ръководене на "нежелателна“ организация.