Депутатите от Държавната дума приеха закони за въвеждане на наказателно преследване и административни санкции за публична дискредитация на формирования, съдействащи на Въоръжените сили на Руската федерация. За разпространяване на фалшиви новини за участващите във военните действия в Украйна се предвиждат до 15 години в наказателна колония, за дискредитация – до седем години, а в случай на административно нарушение - глоба до 50 000 рубли (около 1 210 лева) за физически лица и до 500 000 рубли за юридически лица, съобщава вестник "Коммерсанть“.

"Всички, които днес, рискувайки живота си, гарантират сигурността на страната и гражданите, са защитени от провокации и лъжи. Такива действия не са разрешени. Наказанието е до 15 години затвор", подчерта Вячеслав Володин, който е един от инициаторите.

Със закона се изменя чл. 207.3 (разпространяване на фалшиви новини за Въоръжените сили на Русия) и чл. 280.3 (дискредитиране на Въоръжените сили на Русия) от Наказателния кодекс на Русия. Поправките също така затягат наказанието от пет на седем години за разпространение на невярна информация и повторно дискредитиране, ако е довело до смърт или безредици. Максималното наказание за фалшиви новини за военни или доброволчески формирования остава същото - до 15 години затвор.

Освен това се въвежда административно наказание за дискредитиране на формирования и лица, изпълняващи бойни задачи от името на Министерството на отбраната на Русия. За физически лица максималната глоба ще бъде 50 000 рубли, за юридически лица - 500 000 рубли.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин говори за внасянето на законопроекта със съответните изменения в Наказателния кодекс и Кодекса за административните нарушения на 1 март. По документа са работили и заместник-председателят на Държавната дума Ирина Яровая, ръководителите на комисиите по сигурността и отбраната Василий Пискарев и Андрей Картаполов. Документът е изготвен, след като основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отправи подобно искане. На 7 март фракцията на партията "Яблоко" внесе в Московската градска дума проекторезолюция за амнистия по чл. 207.3 (фалшиви новини за армията), чл. 280.3 (дискредитиране на Въоръжените сили), чл. 284.2 (призиви за санкции срещу Русия) от Наказателния кодекс на Русия.