Санитарна зоната в граничните с Русия украински области трябва да е с дълбочина от минимум 300 километра. Такова мнение изрази в интервю пред ТАСС ръководителят на руските власти в Запорожка област Евгени Балицки.

"Ако президентът казва, че ще бъде създадена санитарна зона, тогава съм съгласен, че ще бъде създадена санитарна зона. <…> Решението, според мен, е логично и правилно. Днес противникът разполага с ракети Taurus, които летят на 300 км. Вероятно това е минималното разстояние, което трябва да установим за сигурността на континентална Русия и всички нови територии, които днес също са съставни части на Руската федерация", заяви той.

Балицки отбеляза, че ще бъде възможно да се защити руската територия от атаки на украински войски само ако руските сили "достигнат до Лвов“ и "[Руската федерация] напълно изкорени фашизма“.

По-рано руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия, като вземе предвид атаките на украинските въоръжени сили срещу Белгородска област, в даден момент може да създаде санитарна зона в съседните територии на Украйна.