Полша продължава преговорите с Германия за създаване на ремонтен център за танкове Leopard и страната вече е готова да приеме оборудването. Това увериха от държавната компания Polish Arms Group (PGZ), предава TVP Info.

"След преговорите между Полша и Германия за създаване на сервизен център за танкове Leopard 2, полската страна остава напълно готова да приеме първите танкове от семейството Leopard, за да ги подобри и да възстанови боеспособността им“, подчертава компанията.

От началото на преговорите с Германия полската индустрия  е изразила готовност да обслужва танковете Leopard, които са били прехвърлени в Украйна. Но това е възможно само ако са осигурени необходимите резервни части, допълват от PGZ.  Както отбелязват в компанията, полската отбранителна индустрия вече има опит в обслужването и модернизацията на германските танкове Leopard 2.

Полша започна да преговаря с Германия за откриване на център за поддръжка на танкове през пролетта. Той трябваше да заработи още през май, но преговорите между Варшава и Берлин се проточиха.

Германският посланик в Полша Томас Багер заяви през юни, че преговорите са на финален етап. В същото време по-късно в германските медии се появи информация, че правителството в Берлин е решило да прекрати споразумението заради прекалено завишени цени.