Кметът на Оренбург Сергей Салмин обяви, че ситуацията с наводненията в града е станала изключително опасна. За последните десет часа нивото на водата в Урал се е повишило с 40 см и вече е 1143 см. В града е обявена масова евакуация, съобщава "Коммерсанть“.

Властите молят жителите на жилищен комплекс Grand Park, селата, кръстени Куйбишев и Солнечни, 23-ти и 24-ти микрорайони, улици Уралская, Донгузская, райони Авиагородок и Овчинен Городок.

"Вземете със себе си документи, лекарства, неща от първа необходимост и незабавно напуснете дома си. Ситуацията е критична, не губете време!“ — написа кметът в своя Telegram канал.

Първата сирена за наводнения прозвуча в Оренбург на 9 април. Тя уведоми местните жители за незабавна евакуация на 18 области и населени места. По това време нивото на водата в река Урал беше 897 см при критично ниво от 930 см. Същият ден прозвуча сирена в село Звериноголовское, Курганска област.

По-рано властите в Оренбург съобщиха, че водата в града ще достигне пика си днес, 12 април. След това водата ще остане на същото ниво в продължение на няколко дни, след което постепенно ще започне да се оттегля. Общо в региона са наводнени над 10 хиляди жилищни сгради, 40% от тях не могат да бъдат възстановени. Министерството на здравеопазването на Русия съобщи за 14 хоспитализирани заради наводненията. От 7 април регионът е във федерално извънредно положение.