Китай трябва незабавно да затвори своите полицейски служби на територията на Нидерландия, развиващи дейност без разрешение от властите. Това гласи заповедта на министъра на външните работи на европейската страна Вопке Хекстра, съобщава германското издание Der Spiegel, като се позовава на местни медии.

По думите на министъра китайският посланик в Нидерландия е информиран за решението. Хекстра подчерта, че китайските полицейски офиси на нидерландска земя са "неприемливи“ и властите на страната никога не биха дали съгласие за откриването им. Предстои външнополитическото ведомство да разследва каква точно дейност се е извършвала в тях.

Миналата седмица медиите разкриха, че Китай е създал полицейски служби в Ротердам и Амстердам, които са оперирали под прикритието на "сервизни центрове“. Твърди се, че чрез тях Пекин е оказвал натиск върху избягали дисиденти. Според външния министър на Нидерландия такива служби има и в други европейски страни. Властите в германския град Франкфурт на Майн също разследват подобен случай.

RTL и платформата за разследвания "Follow the Money“ съобщиха за офисите в Ротердам и Амстердам. Те се позоваха на избягал китайски дисидент, който твърди, че е бил преследван от китайската полиция на територията на Нидерландия. Той бил помолен по телефона да се яви в един от предполагаемите "сервизи“, след което е бил заставен да се върне в Китай.

Китайското посолство в страната подчерта пред RTL, че не е знаело за съществуването на полицейските участъци. В същото време обаче има съобщения в медиите, които показват високопоставен служител на китайското посолство на среща в помещенията на един от офисите в Амстердам.

Пекин също така обясни, че китайците може да удължават срока на валидност на шофьорските си книжки в споменатите съоръжения. Но за такива консулски задачи е необходимо и одобрението на властите в приемащата страна, подчерта министър Хекстра.