В Хърватия започна гласуването на предсрочни парламентарни избори, предава Reuters.

Около 3,7 милиона избиратели ще избират между повече от 2000 кандидати. Резултатите от екзитпола се очаква да бъдат обявени минути след затварянето на избирателните секции в 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време). Официалните резултати се очакват до дни.

Изборите ще бъдат своеобразен тест за популярността на настоящия премиер Андрей Пленкович и управляващата партия Хърватски демократичен съюз (ХДС), които опозицията обвинява в корупция.

ХДС се надява да се възползва от дългосрочната подкрепа, която получи чрез присъединяването на Хърватия към Европейския съюз, въвеждането на еврото и бума на туристите, посещаващи Адриатическото крайбрежие на страната.

Мнозина обаче са уморени от ХДС, който доминира в политиката, откакто Хърватия получи независимост през 1991 година, отбелязва агенцията.

Според последните проучвания на Ipsos ХДС ще получи 60 места в 151-местния парламент . Това е повече от всяка друга партия, но не достатъчно за абсолютно мнозинство. След вота се очакват коалиционни преговори.

Основният съперник на Пленкович е президентът Зоран Миланович, който обяви, че ще подаде оставка и ще оглави правителството, ако Социалдемократическа партия (СДП) дойде на власт с подкрепата на други, по-малки партии.