Гръцката полиция въвежда засилени мерки за пътна сигурност в цялата страна във връзка с провеждането на изборите за Европейски парламент на 9 юни с цел създаване на условия за гладко и безопасно движение по пътищата и улесняване на пътуването на гражданите, както и предотвратяване на пътни произшествия, пише Protothema.

По-конкретно, мерките се развиват постепенно от петък, 7 юни до понеделник, 10 юни и ще бъдат ескалирани – пикови часове – дни на масово излизане-влизане на превозни средства от и към големите градски центрове.

ЕЛАС въвежда засилени мерки за пътна безопасност в цялата страна във връзка с провеждането на изборите за Европейски парламент на 9 юни, започващи от утре, с цел създаване на условия за гладко и безопасно движение по пътищата и улесняване на пътуването на гражданите, както и предотвратяване на пътни произшествия.

По-конкретно, мерките се развиват постепенно от утре, петък, 7 юни до понеделник, 10 юни и ще бъдат ескалирани – пикови часове – дни на масово излизане-влизане на превозни средства от и към големите градски центрове.

Планирането беше извършено под отговорността на Дирекция "Пътна полиция“ към Главния щаб на гръцката полиция и включва основните насоки за разработване на мерки в цялата пътна мрежа на страната, както и индивидуални намеси, базирани на местните проблеми и специфичните преобладаващи условия на движение във всеки регион или област.

Сред мерките са:

– засилени мерки за контрол на трафика на входовете/изходите на големите градски центрове, където има интензивен автомобилен трафик,

– засилени мерки за контрол на трафика в райони, където има висок обем на пътнически трафик (летища, пристанища, пристанища, гари и др.),

– засилено полицейско присъствие и засилен контрол на местата от пътната мрежа, където има висока честота на пътнотранспортни произшествия.

В този контекст гръцката полиция препоръчва на гражданите:

– Преди пътуване да извършат технически преглед на автомобила си и да се информират за състоянието на пътната мрежа и метеорологичните условия.

– Да бъдат особено внимателни при шофиране и да спазват правилата на Кодекса за движение по пътищата.

– Да спазват пътните знаци и указанията на пътните служители.

– Да не се използват мобилни телефони или други разсейващи устройства по време на шофиране.

– Да не се употребява алкохол преди шофиране.

– Да се защитят децата в автомобила, като се използват детски седалки.

 

– Да се носят предпазни колани, както и каски на мотоциклетите.

– Да не се надценяват шофьорските умения и техническите възможности на автомобилите.

– Уважават и защитават своите пътници и другите участници в движението, като управляват превозните си средства отговорно и внимателно.