Правителството на премиера Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур след най-смъртоносната влакова катастрофа в историята на страната, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

По-рано през деня официални лица потвърдиха, че най-малко 36 души са загинали, а 85 други са ранени при челен удар в Северна Гърция между пътнически влак и идваща насреща товарна композиция.

Във връзка с обявения национален траур знамената на всички обществени сгради в южната ни съседка ще бъдат свалени наполовина, а публичните тържества се отменят.

Мицотакис пътува за Лариса, където ще бъде информиран за инцидента, обявиха от кабинета му.

Междувременно държавната информационна агенция ANA-MPA съобщи, че спасителните екипи на мястото на инцидента продължават "трескаво“ да работят, за да извадят жертвите, които все още са в капан. На място са изпратени два крана, които да повдигат вагоните, смачкани от силата на челния сблъсък.

Екипите на пожарната служба и линейки остават на местопроизшествието, докато продължава операцията за изваждане на заклещени хора. Във въздуха се носи силна миризма на изгоряло, тъй като първите три вагона на пътническия влак са се запалили след сблъсъка с идващия товарен влак, допълва агенцията.

Според последната информация от говорителя на пожарната бригада Василис Ватракоянис, броят на загиналите към обедните часове на деня е 36 души, 66 души са били откарани в болница, шестима от които са приети в интензивни отделения. Той подчерта, че се очаква броят на жертвите да нарасне, докато издирването продължава. По данни на медията голяма част от пострадалите са откарани в болници в близкия до инцидента град Лариса, но има и транспортирани до медицински заведения във Волос, Солун и Катерини.

Въз основа на електронни данни, предоставени от Hellenic Train, в пътническия влак са пътували 342 пасажери и 10 служители. В товарния влак е имало двама служители.

Уточнява се, че на място работят 150 пожарникари със 17 превозни средства. Изпратени са четири крана и 30 линейки.

Започнато е разследване на причините за инцидента със служители от полицейския щаб в Лариса, а съдебни екипи от Атина и Солун са изпратени да помогнат на местните полицейски власти.

Процесът по идентифициране на жертвите на катастрофата е в ход в многопрофилната болница в Лариса със съдействието на служители и специализирани психолози от гръцката полиция.

Инцидентът стана късно във вторник, когато пътнически влак, превозващ повече от 350 души, се сблъска с товарен влак близо до Темпи.