Германски полицай е прострелян и ранен в хода на обиски на имоти в цялата страна, свързани с разследването на крайнодясното движение "Гражданите на Райха“, обвинено в заговор за сваляне на правителството, предава Reuters.

Едно лице, идентифицирано като Маркус Л., е задържано по подозрение в няколко обвинения в опит за убийство и нанасяне на тежка телесна повреда след изстрели в южния град Ройтлинген, близо до Щутгарт, уточниха от Прокуратурата.

Претърсванията следват акции през декември, когато германската полиция осуети заговор на членове на движението за организиране на преврат и поставяне на аристократа Хайнрих XIII Принц Ройс начело на властта.

"Гражданите на Райха“ не признават съвременна Германия за легитимна държава.

Акциите в общо осем федерални провинции в Германия и една в Швейцария бяха насочени срещу пет лица, заподозрени в принадлежност към организацията, и още 14 души, които  може да са притежавали полезни за разследването материали, отбелязаха прокурорите.

Изданието Der Spiegel съобщи, че сред заподозрените и свидетелите, чиито имоти са претърсени, има членове на германските служби за сигурност. Разследващите се интересуват и от трима полицаи, четирима резервисти и капитан от флота, се казва в материала.

Германската служба за вътрешно разузнаване постави движението "Граждани на Райха“ под наблюдение през 2016 г. По нейни данни към настоящия момент в него членуват 21 000 души, като около 5% от тях се смятат за крайнодесни екстремисти. Властите са притеснени по-специално от притежаването на оръжия от членовете на движението.

"Федералните прокурори претърсиха 20 имота днес. Мярката е свързана с "Гражданите на Райха. Един полицай беше прострелян", написа в Twitter министърът на правосъдието Марко Бушман.

"Това показва колко опасни са мисиите. Задължение на властите е да разоръжат движението", допълни министърът.

Маркус Л. първоначално е бил третиран като свидетел, а не като заподозрян. При влизане в апартамента му полицаите са се легитимирали, увериха от прокуратурата.

"Те се натъкнаха на Маркус Л. във всекидневната, където той насочи пистолет с голям калибър към полицаите“, уточниха още властите, като допълниха, че той е игнорирал многократните молби да остави оръжието.

"При размяна на огън полицай бе прострелян в ръката“, се казва в изявление на прокурорите. След това Маркус Л. е бил задържан.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фазер подчерта, че законите за оръжията в Германия трябва да бъдат затегнати.