Правителството на Германия прие решение за признаване на панелните блокове от времето на бившата ГДР за архитектурни паметници, съобщава вестник BILD.

От редакцията припомнят, че през 1970 година в ГДР е разработена серия панелни домове WBS 70 (Wohnungsbauserie 70). Те започват да се строят през три години по-късно. До 1990 година в Източна Германия са пуснати в експлоатация около 1,3 милиона нови апартамента. В покрайнините на градовете се появяват цели панелни микрорайони като Марцан в Берлин или Лобеда в Йена. След обединението на Германия много от тези панелни блокове бяха съборени, построени наново или модернизирани.

Днес в Германия са останали само няколко оригинални домове от серията WBS 70, "сега говорим за последните копия“, подчерта ръководителят на службата за защита на паметниците в Ерфурт Марк Ешерих. Неговият колега от Лайпциг, Клаус Йестет, е съгласен с него: "Броят на тези [сгради], които все още могат да бъдат разпознати като "панел" от ГДР, е намалял значително“. По думите му преди 30 години е било немислимо да се защитят подобни сгради като архитектурна ценност. Но днес това се случва все по-често. Например в Рощок, Дрезден, Гер, Хале и Бернау цели панелни квартали бяха признати за паметници, допълва изданието.