Естонският министър на вътрешните работи Лаури Ляанемец призова парламента да признае Руската православна църква (РПЦ) за терористична организация, съобщава ERR.

Представител на Естонската православна църква на Московската патриаршия (ЕПЦ МП) твърди, че ЕПЦ не е пряко подчинена на Московската патриаршия и не може да носи отговорност за изявления, направени в Русия относно случващото се в Украйна.

ERR пише, че Естонската църква всъщност е отхвърлила искането на Ляанемец да излезе от подчинение на Московската патриаршия.

Министърът е на мнение, че няма друг избор, освен да предложи РПЦ да бъде призната за терористична организация, за да се прекъснат връзките между Естонската църква и Московската патриаршия.

По думите му това няма да засегне енориашите на ЕПЦ, църквите няма да бъдат затваряни, но връзките с Москва ще бъдат прекъснати.

В началото на февруари предстоятелят на Естонската православна църква (ЕПЦ) на Московската патриаршия, митрополитът на Талин и цяла Естония Евгений (Решетников) заяви, че ще продължи да ръководи паството си, дори ако бъде депортиран от страната.

Естонската православна църква на Московската патриаршия получава правото на самоуправление през 1920 година, което е потвърдено с томос от патриарх Алексий II през 1993 година.