Европейският парламент се съмнява, че протестите на фермерите в страните-членки на Общността са свързани само с вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Зад тях се крият много други причини, дори "руска намеса“. Това подчерта ръководителят на комисията по международна търговия на ЕП Бернд Ланге по време на брифинг в Киев, предава кореспондент на РБК-Украйна.

Отговаряйки на въпрос как украинско-полската граница може да бъде деблокирана, Ланге отбеляза, че "тази ситуация е незаконна“.

"Имаме ясна европейска позиция относно търговската политика и отношенията с трети страни и действията (на онези, които блокираха границата - бел.ред.) бяха незаконни. Предходното полско правителство също получи ясен сигнал от Европейския съюз, а сега ние имаме ситуация, в която има протести от земеделския сектор, от някои фермери, които се опитват да блокират границата“, подчерта евродепутатът.

Според него ЕП се опитва да даде някакви възможности за намаляване на конкуренцията, от която се страхуват заради вноса от Украйна.

"Например някакви лицензи, модели, някаква директна подкрепа за фермерите, за да може да се успокои ситуацията. Лично аз имам съмнения, че всички протести на фермерите наистина са свързани с вноса от Украйна. Има много други причини, има дори руска намеса в действията на фермерите“, отбеляза Ланге.

Освен това по думите му сега ЕС продължава да въвежда мита върху руските селскостопански продукти, така че ситуацията на селскостопанския пазар да стане по-спокойна.

"И се надявам, че това ще доведе и до подобряване на ситуацията на границата. Тя трябва да бъде разрешено в близко бъдеще“, допълни Ланге.