Държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович е заявил, че се правят опити за вкарване на оръжия, експлозиви в страната през границата с Украйна, съобщи РИА Новости.

"Напоследък се правят опити за пресичане на тази държавна граница (с Украйна) и извършване на диверсии, внасяне на оръжия, експлозиви на територията на Беларус и други неща, които не са за доброто на света“, е заявил Волфович на среща на Съвета на Парламентарната асамблея на ОДКБ в Минск.

Той е отбелязал, че в Беларус е създадена държавна система за реагиране на терористични актове, действия на терористични организации, незаконни въоръжени групировки и тестът на тази система показва положителни резултати.

Той е припомнил, че в началото на май е потушен опит за извършване на терористични атаки на територията на Беларус с цел дестабилизиране на ситуацията, пише руската агенция, заподозрените са задържани и дават показания. "Установено е, че зад това стоят тайните служби на Украйна... Знаем, че подобни диверсионно-разузнавателни групи наскоро бяха задържани на територията на Руската федерация благодарение на съвместната дейност на ФСБ (Русия ) и КГБ (Беларус). Всичко това е насочено към подкопаване на сигурността, нанасяне на щети, а никой не обръща внимание на цивилното население“, е подчертал държавният секретар на Беларуския съвет за сигурност.