Властите в Барселона решиха да противодействат на недостига на жилища, като забранят отдаването на апартаменти под наем за туристи. Целта на това решение е да даде възможност на млади хора и хора със средни доходи да живеят в града, обяснява вестник BILD.

Факт е, че в Барселона става все по-трудно да се намери жилище: около седем милиона туристи идват в града всяка година – и много от тях избират за престоя си апартаменти под наем.

"От 2029 година вече няма да има ваканционни апартаменти в Барселона, каквито ги познаваме днес. Това ще ни позволи да предоставим 10 000 ваканционни жилища на пазара за отдаване под наем или за продажба“, обяви кметът на града Джауме Колбони.

Само през последните 10 години наемите на жилища в Барселона са се увеличили с почти 70%, цените за закупуване на апартаменти са се увеличили с около 40%.

"Не можем да позволим по-голямата част от младите хора, които искат да напуснат дома на родителите си, да бъдат принудени да напуснат и Барселона“, допълни Колбони.

В различни градове на Испания напоследък нараства недоволството от масовия туризъм. Така наскоро се проведоха мащабни протести в Барселона, Майорка и Канарските острови. Туристите са обвинявани за покачващите се цени, унищожаването на околната среда, задръстванията и за това, че не позволяват на местните да намерят настаняване на достъпни цени.