Хиляди цивилни, включително деца, остават в най-горещата точка на фронта в Украйна – град Бахмут, и категорично отказват да го напуснат. Това обяви ръководителят на Областната военна администрация в Донецка област Павел Кириленко в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

Около 3000 жители, включително 33 деца, остават в града. Извършва се задължителна евакуация на непълнолетни - поне с един от родителите.

"Евакуацията обхваща не само Бахмут, но и цялата фронтова линия. Само преди седмица в Авдеевка останаха 42 деца, днес са 13", подчерта Кириленко.

По думите му евакуираните деца се отвеждат в други региони, където се настаняват в предучилищни институции, интернати и санаториуми.

"Например децата от Бахмут се евакуират централно в посока Закарпатие, ако родителите нямат възможност временно да се установят в други региони“, добави ръководителят на ОВА.

По-рано министърът за реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук призовава цивилните да напуснат Бахмут поради постоянните руски обстрели.