Вариантът Омикрон продължава да се разпространява бързо в ЕС и до средата на януари може да стане доминиращ, измествайки делта. Това заяви в сряда председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, изказвайки се на пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург.

"Притеснявам се от появата на новия вариант омикрон, който потенциално е още по-заразен. Броят на потвърдените случаи с него се удвоява на всеки 2-3 дни, това е много бързо. Бяхме информирани, че омикрон може да стане доминиращ вариант в Европа до средата на януари“, заяви председателят на ЕК. В същото време Фон дер Лайен добави, че неотдавнашното увеличение на заболеваемостта от COVID-19 в ЕС все още се свързва с делта варианта в по-голямата част от случаите.

"С голямо съжаление отбелязвам, че Коледа тази година отново ще бъде белязана от пандемия. В същото време се чувствам уверена, че имаме средствата да преодолеем пандемията в дългосрочен план“, добави тя, отбелязвайки, че има достатъчни дози ваксини срещу коронавирус в ЕС за всеки жител. Тя отбеляза, че сега повече от 300 милиона дози ваксина се произвеждат всеки месец на територията на ЕС, а 66% от жителите на страните-членки са напълно ваксинирани срещу коронавирус.

В повечето страни от ЕС, въпреки високото ниво на ваксинация, от средата на есента се наблюдава нов ръст в броя на заразените с коронавирус, сравним с нивото на първата вълна, докато нивото на хоспитализации и смъртност остава няколко пъти по-ниско от това, по време на първата и втората вълна на пандемията. При тези условия от началото на октомври започна ново затягане на санитарните мерки в страните от ЕС, до проучване на възможността за нови карантини. Тази ситуация доведе до нарастване на социалното напрежение и нова вълна от улични протести в различни страни от Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов