Говорейки след президента на Украйна Володимир Зеленски на конференцията в Лондон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е заявила, че "не се съмнява“, че Украйна ще се присъедини към ЕС, цитира Тhe Guardian.

Обръщайки се към конференцията за възстановяване на Украйна, тя е похвалила напредъка и скоростта на реформите в страната и е заявила, че Европа никога не може да се справи със саможертвата на страната, но стои обединена зад нея.

"Видях държава, която прави всичко възможно да възкръсне от пепелта на войната. Всичко, за което се борят и за което умират. Показват го на бойното поле. Показват го по улиците. Показват го в класните стаи. Те се борят за бъдещето си".

Изразявайки своите надежди за бъдещето на Украйна, Фон дер Лайен е заявила, че тя ще се превърне в "държава, която привлича чуждестранни инвестиции, страна, която е господар на своето бъдеще, страна, която е член на Европейския съюз“.

"Заедно се събираме тук, за да кажем на украинците, че тяхната мечта е и наша мечта […] Украинците ни заявяват, че когато си представят бъдещето си, виждат знамето на Европа да се вее над техните градове. Не се съмнявам, че Украйна ще бъде част от нашия съюз".