Гласуването в парламента на Унгария по въпроса за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО е насрочено за 31 март, предава новинарският портал ATV, като пояснява, че решението е взето на заседание на партийната фракция "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз", която има мнозинството в законодателния орган в Будапеща.

"Фракцията потвърди днес, че 31 март е планираната дата за окончателното гласуване на ратификацията на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО“, съобщи ATV.

Първоначално гласуването в унгарския парламент бе планирано за седмицата след 20 март, но след това бе отложено по предложение на правителството. Унгарският вицепремиер Жолт Шемен изпрати писмо до председателя на парламента Ласло Кьовер с молба да не провежда парламентарни заседания от 20 март до 25 март, поради факта, че по това време правителството ще трябва да "продължи консултациите с Европейската комисия“ относно отпускането на средства от европейските фондове. Кьовер, който е член на управляващата партия ФИДЕС, се очакваше да се съгласи с желанията на кабинета.

Аналогично писмо получиха и лидерите на опозиционните фракции. Депутатът от партията "Демократична коалиция" Агнес Вадаи обвини правителството, че забавя процеса на ратифициране на протоколите за приемане на Финландия и Швеция в Алианса. От всички 30 страни от НАТО само Унгария и Турция все още не са ратифицирали документите.

По-рано правителството на премиера Виктор Орбан, както и президентът на Унгария Каталин Новак подкрепиха приемането на Финландия и Швеция в НАТО. Законопроектът за ратифициране на протоколите за присъединяването им към военната организация на Запада бе внесен в парламента от външния министър Петер Сиярто. Финландия и Швеция подадоха молбите си на 18 май миналата година, като посочиха, че събитията в Украйна са ги подтикнали към подобна стъпка.