"Скандално и неприемливо е, че OTP Bank беше добавена към списъка на международните спонсори на войната в Украйна", е заявил министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, цитира унгарската редакция на Euronews.

 

Според Петер Сиярто е удивително, възмутително и скандално, че OTP Bank е добавена към списъка на международните поддръжници на войната в Украйна. Министърът на външните работи и търговията е говорил за това на неофициална среща на външните министри на ЕС в Швеция, която се е предавала във Facebook.  

"Скандално и недопустимо е, че OTP Bank беше включена в списъка на международните спонсори на войната в Украйна. Това е невероятно. Това е възмутително. Това е скандално", цитира Euronews.

Петер Сиярто е заявил, че дейността на финансовата институция е в съответствие с международните очаквания и законодателство. Министърът е добавил, че включването в списъка може да окаже влияние и върху въпроса за санкциите на ЕС срещу Русия. 

"Дадох ясно да се разбере на заседанието на съвета на външния министър, че за нас е много трудно дори да влезем в преговори по 11-ия пакет от санкции, докато OTP е в този украински списък. Настояваме украинците да извадят OTP от списъка!"

Преди седмица украинската национална агенция за борба с корупцията посочи, че е поставила най-голямата унгарска банка в списъка на спонсори на войната, тъй като според тях тя си сътрудничи с Русия и продължава да прави бизнес в Русия.

По-рано napi.hu писа, че според украинците банката предоставя заеми при изгодни условия на членове на руската армия, а също така им позволява да отложат плащането. 

Според плановете новите санкции на ЕС ще бъдат насочени главно към онези, които са замесени в избягването на предишните мерки. За тяхното приемане Унгария със сигурност ще поиска сериозна цена в преговорите. По-рано Szabad Európa писа, че Будапеща ще премахне три имена от списъка със санкции, включително президента на Татарстан, участвал в принудителното преселване на деца от Украйна, предава Euronews.