Унгария и Полша гласуваха против новото "опасно“ предложение на Европейската комисия за разширяване на предишния регламент за 15 процента намаляване на потреблението на природен газ. Това обяви първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто от Брюксел, предаде Hungary Today.

Външният министър отбеляза на пресконференция на Енергийния съвет на ЕС, че вместо набиране на допълнителни средства или развитие на инфраструктурата, Европейската комисия е излязла с предложение, което отново ще изисква намаляване на потреблението на природен газ. Както припомни той, такава наредба вече бе приета миналата година, въпреки протестите на Унгария и Полша, но тази, по думите му, е още по-опасна. Предишната бе за зимен период, когато освен промишленото потребление нараства и битовото, което улеснява задачата за намаляването, но през лятото общото потребление на природен газ е по-ниско.

"Ако използването на природен газ от промишлеността трябва да бъде изкуствено намалено, това означава, че има риск от спад в икономиката", обясни Сиярто, като същевременно предупреди за проблеми със сигурността на доставките.

"Освен това Брюксел отново крадешком отнема правомощията на държавите-членки, тъй като използването на енергия, националният енергиен микс и структурата на икономиката са изрични национални компетенции и като налагат намаляване на потреблението на газ, те ефективно нарушават това суверенно право на страните-членки“, посочи той.

Сиярто припомни още, че след първото решение за намаляване на потреблението на природен газ, Полша е обжалвала решението пред Европейския съд с аргумента, че е необходимо единодушно гласуване за приемане на мярката, а Унгария се присъедини към това искане. Той добави, че регулацията може да доведе до допълнително намаляване на предлагането в Европа, тъй като основен икономически принцип е, че ако количеството на дадена стока намалее на даден пазар, цената ѝ ще се увеличи.

"Това предложение носи със себе си риск от повишаване на цените, заплаха за сигурността на доставките и икономически спад“, обобщи унгарският външен министър.

Сиярто допълни, че Унгария продължава да заема ясната позиция, че доставката на природен газ не е политически въпрос, че е изключително вредно да се дискриминират източниците на газ на политическа основа, и че трябва да се помогне за осигуряването на колкото се може повече газ в Европа от възможно най-много източници.