Специалисти по информационна сигурност от Главно разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна са изключили системата за електронно гласуване на президентските избори в Русия. Това са съобщили източници от ГРУ за украинската информационна агенция "Укринформ".

"Уебсайтът не работи. Системата за гласуване не работи. Киберспециалистите на ГРУ са заобиколили всички системи за сигурност. Атаката ще продължи до приключване на гласуването", са допълнили украинските източници.

"Ростелеком", основната интернет служба на Руската федерация, обяви, че са регистрирани над 90 000 кибератаки срещу сървърите на руската избирателна комисия, системата за електронно гласуване и други държавни институции, съобщава Риа Новости.

Всички тези атаки "са били отблъснати", заявява представител на "Ростелеком". "Вчера (15 март) в 12:47 ч. московско време (11:47 часа българско време) беше извършена безпрецедентна атака. Беше отприщена мащабна кибератака срещу портала за електронно гласуване, която беше на ниво приложение и имитираше заявки към портала. В пика на атаката бяха регистрирани повече от 2,5 милиона посещения в секунда. Разбира се, такова натоварване доведе до забавяне", коментира Игор Ляпунов, представляващ "Ростелеком".

В същото време управляващата руска партия "Единна Русия" на президента Владимир Путин обяви в събота (16 март), че е изправена пред мащабна кибератака.

Руският президент Владимир Путин, който участва в президентските избори в Русия като независим кандидат, подкрепян от партията "Единна Русия", обвини Украйна, че се опитва да саботира изборите.

Русия провежда първите си президентски избори след мащабното нахлуване на руската армия в Украйна през февруари 2022 г. Въпреки че Путин не е изправен пред значителна опозиция и е почти сигурно, че ще спечели изборите, в пет региона на Русия вече имаше инциденти с подпалени избирателни секции или саботиране на урни от граждани.