"Украинските отбранителни сили успешно са поразили контролния пункт на групировката войски "Център" във временно окупирания Луганск. Успешната операция е извършена от украински пилоти на 13 април". Това е съобщил в Telegram командващият ВВС на ВСУ генерал-лейтенант Микола Олешчук, предаде УНИАН.

"Издържайки на паузата, благодаря на пилотите от военновъздушната авиация за успешния, и най-важното - ефективен удар по вражески обект в Луганска област на 13 април 2024 г.", пише Олешчук.

Той отбелязва, че украинските пилоти са си "свършили перфектно работата и са се върнали в базата".

"Такива удари в тила на противника ще има още, когато Украйна получи повече ракети от западните ни партньори", заключава Олешчук.

Анализаторите от Института за изследване на войната съобщиха, че руските войски провеждат оперативни действия в поне три направления, които не са обединени от обща стратегическа цел. Това им позволява да постигнат тактически успехи в един от избираните от тях сектори.

Според експертите руските усилия в района на Часов Яр и на Лиманското и Покровското направление преследват оперативно важни цели. В същото време тези операции не се подкрепят взаимно, както би могло да изглежда. Анализаторите смятат, че руските сили редуват акцента между различните направления, вместо да се съсредоточат едновременно и върху трите.