ВВС на Въоръжените сили на Украйна и Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната в Киев са свалили стратегическия бомбардировач Ту-22М3 на руските ВВС в Ставрополския край на Руската федерация, предава УНИАН.

Съответното обяви командващият ВВС на ВСУ генерал-лейтенант Николай Олешчук.

"За първи път зенитно-ракетни части на ВВС, съвместно с ГРУ на Министерството на отбраната на Украйна, унищожиха стратегически бомбардировач Ту-22М3“, разкри Олешчук.

По-рано от Министерството на отбраната в Москва заявиха, че самолетът Ту-22М3 се е разбил при връщане към летището си на базиране след изпълнение на бойна задача. Пилотите са катапултирали, предаде ТАСС

"В Ставрополския край, след изпълнение на бойна задача при връщане към летището на базиране, самолет Ту-22М3 на руските ВКС се разби“, бе подчертано в съобщението. Отбелязано бе, че трима членове на екипажа са били евакуирани и в момента се издирва четвъртият пилот.

Министерството на отбраната подчерта, че на борда на Ту-22М3 не е имало боеприпаси, няма и разрушения на земята. "По предварителни данни причината за инцидента е техническа неизправност“, увериха от ведомството.