Инженерните батальони на 33-та механизирана и 47-ма десантно-щурмова бригада, водещите формирования в контранастъплението на Украйна през 2023 г., претърпяха тежки загуби на техника при нападение южно от Мала Токмачка миналата седмица, пише Forbes в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Загубите включват най-малко пет от специализираните инженерни машини на батальона. Снабдени с минни плугове и минни валяци, тези машини водят танкове и бойни превозни средства на пехотата през минни полета, разоравайки и валцувайки пътека, така че танковете и БМП да могат да пробият защитата на противника.

Това, че инженерите са загубили толкова много техника в или около четвъртък, не означава, че атаката срещу руските позиции край Мала Токмачка е неуспешна. И все пак. Фронталната атака срещу вражески укрепления - "пробив" - е сред най-трудните и потенциално най-скъпите операции в наземната война.

Дори най-добре оборудваните и обучени армии очакват да загубят до половината от щурмовите сили по време на успешен пробив. Както се случва, украинската 47-а десантно-щурмова бригада само за седмица на тежки боеве изостави три от шестте си най-добри машини за пробиване - своя финландски Leopard 2Rs. Други потвърдени украински загуби включват инженерно превозно средство IMR-2 в съветски стил и бивш германски Bergepanzer.

Leopard 2R е 69-тонен танк Leopard 2A4 с дизелов двигател, който финландската фирма Patria трансформира в специализирано оборудване за пробиви.

Patria свали кулите на танковете и снабди корпусите им с минни плугове с пълна ширина, произведени от Pearson в Обединеното кралство. Триместният Leopard 2R поставя своите 1500 конски сили зад плуга и бута. Избивачът трябва безопасно да детонира всички мини и да разчисти пътя чак до окопите и препятствията, които армиите са склонни да изграждат зад минни полета.

Запазвайки инерцията си, Leopard 2R, който току-що е разчистил минно поле, може да напълни окопите със земя, да пресече получения земен мост и след това да пробие направо през съседните берми. Воала - укреплението е пробито и танкове и пехота могат да нахлуят през него.

Leopard 2R е финландският еквивалент на Assault Breacher на армията на САЩ, може би най-добрата машина за пробиви в света. Но финландците бяха недоволни от Leopard 2R. Съобщава се, че финландската почва е твърде камениста за минния плуг на верижната техника, дори с 1500 конски сили зад нея.

Така че Хелзинки не се поколеба да даде на Киев всичките си шест Leopard 2R. Финландците и украинците явно се надяваха, че украинската почва ще бъде по-малко проблематична.

Мръсотията не изглежда да е основната причина 47-ма бригада да загуби поне три от своите Leopard 2R, вероятно по време на едно нападение през руско минно поле южно от Мала Токмачка в четвъртък сутринта. Мините очевидно са били изключително плътни.

Руските военновъздушни сили освен това контролират въздуха над южната фронтова линия и са в състояние да извършват полети един до друг с щурмови хеликоптери и изтребители-бомбардировачи - критично предимство, което наземната противовъздушна отбрана на Украйна не успя успешно да парира.

Въпреки че може да е обезпокоително за защитниците на свободна Украйна да гледат как украинските бригади губят голяма част от най-доброто си и рядко оборудване, това не трябва да е изненадващо. Пробиването на минно поле е трудно, дори когато не сте под безмилостно въздушно нападение.

Но пробивът е предпоставка за брониран пробив. Украйна създаде девет нови бригади с американска и европейска техника и ги изпрати всички в контранастъплението през 2023 г. Досега само три - 33-та механизирана бригада, 47-ма десантно-щурмова бригада и 37-ма бригада морска пехота - са се включили в битката.

Шестте други нови бригади – включително части с бивши полски танкове PT-91, бивши британски танкове Challenger 2 и бивши американски БМП Stryker – очевидно чакат водещите бригади да отворят пропуски в руските линии. В този момент те ще атакуват и ще използват пропуските.

Секторът южно от Мала Токмачка е особено важен за украинската стратегия. Мала Токмачка закотвя фронтовата линия в Запорожка област, на 30 километра северно от стратегическия град Токмак, който самият се намира край главния коридор към окупирания от Русия Мелитопол на Азовско море.

Ако украинските сили успеят да пробият минните полета на юг от Мала Токмачка и да се врежат при Токмак и след това Мелитопол, те имат шанс да разделят руските сили в Украйна на две.

Трябва да се отбележи, че унищожените или повредени танкове Leopard 2, БМП M-2 и инженерни машини Leopard 2R, IMR-2 и Bergepanzer, изоставени от 33-та и 47-ма бригада близо до Мала Токмачка миналата седмица, са неприятната, но вероятно неизбежна цена на най-трудна фаза на необходимата операция.

Предвид оскъдните новини от фронта, възможно е, но може би малко вероятно, украинците вече да са намерили път през или около минните полета на Мала Токмачка. Ако не, очаквайте да опитат отново да напреднат към Токмак - или директно по пътя T0408, или индиректно от изток или запад.

И не очаквайте загубата на много или всички редки Leopard 2R да спре украинската атака. Съюзниците на Украйна обещаха десетки специализирани инженерни машини за военните усилия, всяка от които може да получи минен плуг и да направи опит за пробив.

Leopard 2R може скоро да изчезнат. Но има много IMR-2, Bergepanzer, M-88 и NM189, които да ги заменят.