Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е съобщил, че към днешна дата Украйна води "активни преговори" относно две батареи зенитно ракетни комплекси (ЗРК) Patriot и една батарея Samp-T, предава УНИАН.

Според Кулеба всички батареи Patriot в крайна сметка зависят от решението на САЩ, тъй като това е американска система.

"Ние знаем точно къде и какво се намира. Сега вече се водят активни преговори за 2 батерии Patriot и една батерия SAMP-T", е посочил той в интервюто, част от което е оповестено в ефира на националната телевизия на Украйна.

Кулеба е сигурен, че ако страните, в които се намират тези системи, сега са готови да ги предадат на Украйна, това ще бъде "въпрос на седмици" - и Киев ще може да ги получи.

Украинският външен министър е обсъдил и с италианския външен министър Антонио Таяни набирането на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

Кулеба е допълнил, че е обсъдил конкретни стъпки за това как Италия, която председателства Г7, би могла да вземе активно участие в търсенето на системи за противовъздушна отбрана и вземането на решения за доставката им на Украйна.

Киев иска да му бъдат прехвърлени системи Patriot от Полша, Румъния и Испания, са съобщили за Financial Times двама души, запознати с преговорите.