Украйна получи далекобойни оръжия от Великобритания за бъдеща контраофанзива. Става дума за авиационни ракети Storm Shadow, които са способни да поразяват цели на разстояние до 290 километра. РБК-Украйна събра всичко, което се знае за тези ракети.

 

Далекобойни ракети за Украйна

За предаването на няколко крилати ракети Storm Shadow съобщи CNN. Изданието отбелязва, че сега Украйна е получила допълнителни възможности за атаки срещу руския тил в окупираната територия.

Според неназован западен служител украинската страна е уверила Лондон, че няма да нанася удари по територията на Руската федерация. Съответно може да се предположи, че ВСУ ще ги използват срещу цели на юг и изток, както и в Крим.

Трябва да се отбележи, че обхватът на поразяване до 290 километра ще позволи да се работи по цели на цялата окупирана територия, до Кримския мост. За по-голяма яснота Пол Масаро, съветник на американската комисия по сигурността в Европа, показа в своя Twitter къде могат да достигнат тези ракети.

CNN, позовавайки се на високопоставен американски военен служител, пише, че Storm Shadow е "променител на играта по отношение на обсега на действие“ и дава на Украйна възможностите, които иска от началото на пълномащабна война. Тъй като в момента получените модели оръжия са способни да поразяват цели на разстояние от около 80 километра.

Изданието подчертава, че прехвърлянето на ракети става в момент, когато украинските сили се готвят за контранастъпление. И това не е първият път, когато Великобритания изпреварва САЩ в доставките на определени видове оръжия. Преди това тя беше първата, която обяви изпращането на западни танкове - Challenger 2.

Още през декември 2022 г. британският министър на отбраната Бен Уолъс не изключи възможността за прехвърляне на самолетни ракети. The Times обаче, позовавайки се на експерти, пише, че това е малко вероятно, тъй като изпращането на оръжия с по-голям обсег от този, които САЩ предоставя, би поставило Вашингтон в неудобно положение.

Но още през февруари министър-председателят Риши Сунак на Мюнхенската конференция по сигурността намекна за предоставянето на Storm Shadow. А скорошно изтичане на класифицирани американски документи потвърди плановете на Лондон.

Имайте предвид, че към момента украинската страна не е потвърдила получаването на нови оръжия. Но Уолъс, говорейки в четвъртък в Британската камара, фактически отговори на всички въпроси.

"Русия трябва да признае, че само техните действия доведоха до факта, че системи като Storm Shadow бяха предоставени на Украйна. Според мен, като министър на отбраната, това е премерен, пропорционален отговор на ескалацията от Руската федерация“, подчерта той.

Какво се знае за Storm Shadow

Storm Shadow/SCALP е крилата ракета въздух-земя с голям обсег. Предназначена е за преодоляване на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и унищожаване на неподвижни обекти. Тоест възможните цели могат да бъдат командни пунктове, летища, пристанища, инфраструктура, складове за боеприпаси, кораби и подводници, мостове и други стратегически обекти.

Ракетата е в състояние да работи денем и нощем при всякакви метеорологични условия. Има сложна система за планиране на мисии.

Развитието й продължава от втората половина на 90-те години, през 2003 г. Storm Shadow / SCALP бяха приети от Франция и Великобритания. Днес Италия, Гърция, Египет, Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия също са сред страните с такова въоръжение.

Бойното кръщение се състоя във военните конфликти в Ирак и Либия. Те са били използвани от британски и френски самолети по време на атаки срещу бойци на Ислямска държава в Дамаск и Хомс (Сирия), както и от саудитските ВВС в Йемен.

Storm Shadow са интегрирани в оръжейните системи на бойните самолети Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Panavia Tornado и Dassault Mirage 2000.

Технически характеристики:

тегло - 1300 кг

дължина - 5,1м

размах на крилата - 2,8 м

двигател - турбореактивен двигател Turmobeca Microturbo TRI 60-30

навигация - инерционна, GPS, проследяване на терена

окончателно насочване - инфрачервено насочване и автоматично разпознаване на целта (ATR)

бойна глава - тандемна, експлозивна/пропусклива

оперативен обхват - 560 км (за експортната версия на SCALP - до 290 км)

височина на полета - 30-40 м

скорост - 1000 км/ч

Според профилния портал Def news pic 2
©
ense Express ракетите Storm Shadow използват полет на ниска височина с дозвукова скорост, за да пробият противовъздушната отбрана. За точността отговарят инерционната и сателитната навигационна система, както и режимът за сравняване на еталонното изображение със съществуващото – DSMAC. В последния участък от траекторията ракетата изпуска носовия конус, под който има термовизионна камера, изображението от която се обработва за най-точно попадение в целта.

Как Украйна може да използва Storm Shadow

Известно е, че бомбардировачите Су-24М са модернизирани за използването на тези ракети в Полша. По-рано британското издание The Times писа, че Storm Shadow може да бъде поставен на украински изтребители съветско производство.

Александър Коваленко, военно-политически експерт от групата "Информационна съпротива“, казва, че е трудно да се отговори на въпроса дали украинските самолети ще могат да разкрият всички възможности на тези ракети.

"Факт е, че почти всички ракети западно производство са адаптирани предимно към архитектурата на западните самолети. И от момента, в който тази ракета е инсталирана на пилон (конструкционен елемент на самолета.) и до изстрелването и унищожаването на целта, тя е интегрирана и се управлява от този конкретен самолет. Това е единна система. Не мога да кажа, че интегрирането на Storm Shadow в съветските самолети може да бъде пълно", заяви той в коментар за РБК-Украйна.

В същото време той подчертава, че става дума за модификация с обсег до 390 км и бойна глава до 450 кг, която е по-мощна дори от американския ATACMS.

По този начин британските ракети могат да бъдат ефективни при унищожаване на противникови цели в тила. Но засега също е трудно да се каже какви ще бъдат тези цели. Друг фактор е максималната скорост.

"Това е дозвукова ракета, нейната скорост е по-малка от 1 Маха, което я прави уязвима за ешелонираната противовъздушна отбрана. Тоест, препоръчително е да се използва, когато противниковата противовъздушна отбрана е неефективна. Следователно елементите на противниковата противовъздушна отбрана първо трябва да бъдат унищожени. Ако това бъде направено, тогава тя ще може успешно да нанася удари в тила, което ще се отрази положително на украинското контранастъпление“, добавя експертът.