"Укроборонпром" започна производството на 125-милиметрови снаряди за съветските танкове Т-64, Т-72 и Т-80, се казва съобщение на концерна, цитирано от УНИАН.

Това е вторият вид боеприпас, чието производство е започнато от предприятията на "Укроборонпром“ в тясно партньорство със страна от НАТО. Първата партида вече е доставена.

Подчертава се, че от съображения за сигурност производството е изнесено извън страната, но в създаването на боеприпаси участват украински специалисти – конструктори, технолози, стругари, леяри и др. В коя точно държава е разгърнато то обаче не се уточнява.

Наскоро "Укроборонпром" подписа договор с Министерството на отбраната на Украйна за доставка на 120-милиметрови минометни снаряди, които също се произвеждат в сътрудничество с една от страните-членки на НАТО.

През ноември миналата година концернът обяви, че ще произвежда и разработва тежко въоръжение и военна техника съвместно с шест страни-членки на НАТО, сред които Дания, Полша, Франция и Чешката република. Освен това "Укроборонпром" съобщи, че е започнало производството на боеприпаси с калибър от 122 и 152-мм, както 120-милиметрови снаряди.