"Украйна разполага с оръжие с голям обсег на действие собствено производство. Украинска ракета е поразявала цел на разстояние 700 км. Това е съобщил министъра на стратегическите индустрии на Украйна Олександър Камишин на форума "Украйна. 2024 година", който се провежда на 25 февруари в Киев, предаде РБК-Украйна.

"Най-важната програма за нашата страна е ракетната програма. Но за нея няма да говоря повече от президента - имаме си оръжие с голям обсег на действие, което поразява целта на 700 км", заявява министърът на стратегическите индустрии.

Камишин също така отбелязва, че тази година ще донесе много добри новости за отбранителния комплекс на Украйна.

"Миналата година Силите за отбрана започнаха да работят по стратегически цели дълбоко в Русия с оръжия, произведени в Украйна. Видяхме ги в действие, във въздушни удари с дронове, видяхме ги в морето. Тази година ще бъде годината, в която ще ги видим на сушата", добави той.

РБК-Украйна припомня, че миналата година украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че военните са успели да поразят цел на разстояние 700 км с помощта на украински далекобойни оръжия.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската администрация на Украйна съобщи по-рано, че страната разполага с проект за собствени ракети с обсег на действие 750-1000 км.